evasevighet

Diagnos "bröstcancer". Härifrån till evigheten med glädje, sorg, smärta och humor.

Onkologmottagningen

Kategori: Allmänt

Bara själva ordet får mig nästan att må illa. Onkologen. Hua. Bara att bita ihop och med stadiga steg marschera på. Skönt att inte vara ensam.
Blev omhändertagen av en mycket sympatisk bröstonkolog; pedagogisk, lugn, trygg och dessutom snygg :-). Planen är nu sex cytostatikabehandlingar var tredje vecka. Först måste jag bara få en ven-port inopererad. Väntar på tid för det. Behandlingarna bör starta 4-6 veckor efter operation. En ven-port har man eftersom det inte går att spruta in giftet rakt in i kärlen då de skulle bli helt förstörda. Det är ingen hallonsaft, som han sa den gode Ulrik (läkaren). Just nu känns det som en storvinst på Lotto att det blir sex och inte nio,vilket var förhandsbeskedet. Hoppas kunna ta de små inplanerade turerna med familjen innan första behandlingen. Sedan vet man ju inte hur man mår. 
Tänker ofta på hur mycket familj och vänner betyder för mig. Tänker också på dem som är ensamma i en sån här situation. Så mycket tyngre det måste vara.
Varmt tack till alla som på ett eller annat sätt finns som stöd för mig! 
 
Kramen
 

Morgonpromenad

Kategori: Allmänt

En kotte, ett barr, en levande skog
En porlande bäck, en hund som drog
En doft, ett ljus (ej doftljus), en källa till liv
En vind, ett ljud, en själ som log
 
 

Mina Jag och Gubbarna

Kategori: Allmänt

Surrealistisk! Hela situationen är surrealistisk! Det rationella jaget planerar för en sommar och höst med perioder av förgiftning. Här ska förgiftas. Planerat. Vad som helst för att slippa de små typerna framöver. De säger ju nämligen att jag är sjuk, eller egentligen inte, men jag kan bli sjuk igen. Trots att jag känner mig frisk (frånsett ett ömmande bröst och mental trötthet) så måste alla eventuella små typer på lur utrotas å det snaraste.
Det känslomässiga jaget åker berg- och dalbana. Glädje, sorg, rädsla dyker upp som små gubbar i lådan. Jag hoppas att Gubben Glädje ska ta allt större plats! Stå på dig! När Gubben Glädje vilar och de andra gubbarna är i farten tar det självbevarande jaget över och placerar dem i en låda utanför mig själv och menar att det här handlar om någon annan, glöm det! Jag tänker att det nog är ganska bra att ha de här olika jagen, så länge de är vänner med varandra vill säga, men det tar väldigt mycket energi att hålla reda på alla jag och gubbar. Jag är ganska trött. Man lär sig ändå ganska mycket om sig själv och hur man fungerar i prövande situationer. Jag trodde jag visste ganska mycket, men det finns mer att lära. Livet är en skola, inte en institution utan en lärprocess. Mitt stora mål i den här delprocessen är bli ren. Jag kommer att bli ren, och visare.
 
 

Så var det

Kategori: Allmänt

Ja, så var det. Min bröstcancer visade sig vara en snabbväxande och aggressiv typ. Typiskt! Denna form drabbar oftast yngre kvinnor. Den får man väl i alla fall tacka för.. 
Detta innebär då att jag måste genomlida, verkligen genomlida, cellgiftsbehandlingar. Enligt läkaren jag träffade i tisdags (för övrigt känd från Robinson) totalt nio omgångar, en var tredje vecka. Detta för att minimera risken för återfall och metastaser. Skiten ska bort helt enkelt!  Därefter strålning 25 gånger. Pust. Jag kommer att tappa håret, håret som ändå är en stor del av min personlighet kommer att skoningslöst falla av. Jag har bestämt mig för att det är jag som bestämmer när, därför kommer jag att föregå genom att raka av det. Det finns inga alternativ, bara att hoppa på tåget. Positivt i det hela är att ingen spridning finns till lymfkörtlarna. Jag och vi försöker ta tag i det nu när tåget går och ska verkligen försöka utforska varje uppehåll vid varje station under resans gång. Det kommer att finnas bra dagar också! Så, ni som finns vid min sida, alla ni som hittills stöttat och pushat, resan har bara börjat men jag längtar redan till slutmålet, den dagen då strålningen är avslutad. Jag och vi kommer att behöva er alla! Jag är ju inte den som gärna pratar i telefon men glada tillrop,uppmuntran och fina historier mottages mer än gärna. Kram

Läkarbesök

Kategori: Allmänt

På tisdag gäller det. Då är förhoppningsvis alla analyser klara och jag får veta vad det är för en typ som hemsökt mig. Snart vet jag vad som väntar; endast strålning vilket förutsätter finfina resultat eller hela batteriet med ytterligare behandling och kämpiga biverkningar. Jag vet vad jag vill i alla fall, och så måste det bli, så ska det bli. Så är det med det.

Hoffmaestro

Kategori: Allmänt

Igen! Har ni inte koll på Hoffmaestro så är det dags nu! Vix, du har väl checkat?! By the way, utsläppt en stund idag. Hämtat nya brills och fikat med änglarna och finaste pinglan. Laman befriat mig från bandaget. Fint läkt. Massor av glada färger à la sommarens mode.

Upptäckten

Kategori: Allmänt

Så var det det där med upptäckten.
I duschen. I duschen var det som jag kände en knöl i höger bröst, på utsidan mot armhålan till. Först tänkte jag att det säkert var en sån där ofarlig vätskefylld cysta som jag haft i det andra bröstet tidigare, men nej, det här kändes annorlunda, hårdare. Det gick ett par veckor, eller kanske någon månad innan jag ringde och beställde tid för mammografi. Eftersom jag varit gravid och ammat ganska länge var det flera år sedan jag gjorde mammografi senast.
Jag fick tid efter två veckor, måndagen den fjärde maj. Jag skulle få svar brevledes inom 1-2 veckor. Två veckor gick utan att jag fick något besked. Dagen efter skulle vi åka på semester en vecka. Jag ringde in för att höra efter varför jag inte fått något svar. Till svar fick jag då att jag skulle infinna på på torsdagen för vidare undersökning. På torsdagen. Eftersom jag då skulle befinna mig i Spanien fick jag tid en vecka senare, den 31 maj. Jag skulle reservera större delen av dagen.
Resan blev precis så mysig som jag önskade, men en underton av oro gnagde inom mig. Jag förberedde mig inför ett dåligt besked. Jag till och med sa till Johann att jag trodde att jag skulle behöva operera bort en del av bröstet. Torsdagen den 31 maj kom, ny mammografi, ultraljud samt biopsi. Efter förmiddagens undersökningar var beskedet från läkaren att hon inte kunde säga vad det var, vi måste invänta resultatet efter biopsin. Det är 50/50, sa hon. Vi hoppas på det bästa. Jag skulle infinna mig igen kl 15.15. 
Åkte till jobbet, lunchade med mina fina kollegor och jobbade en stund. Åter på sjukhuset 15.15. Väntan. Mer väntan. Sist kvar i väntrummet. Nu var jag säker.
Du var tyvärr på fel sida, sa hon. Det finns cancerceller i tumören.
Den 11 juni kunde jag bli opererad. Jag kunde välja mellan den lilla och stora operationen. Jag valde den lilla, vilken innebär att en bit av bröstet tas bort, därefter strålning. Beroende på resultat efter operationen, eventuell spridning och analys av själva tumören kanske ytterligare behandling.
Så var det. Cancer. Jag har cancer. Hur landar man i det? Hur berättar man det för dem man älskar? Hur?

Seize the day

Kategori: Allmänt

Cancer vs Bröstcancer

Kategori: Allmänt

Cancer. Få ord är så laddade som just detta. Jag vet inte varför men ordet bröstcancer känns på något sätt bättre. Kanske är det för att det är mer definierat och greppbart. Väldigt många drabbas av just bröstcancer, fler och fler. Det går inte att undvika att undra varför. Jag vet inte vad jag skulle gjort annorlunda för att inte drabbas. Forskningen går framåt och för de allra flesta går det bra. Jag har bestämt mig för att vara en av dem. Det andra alternativet finns inte. Om en sådan tanke når mig försöker jag låta den passera förbi utan intryck eller avtryck. Den objudne gästen (Cecilias uttryck) har lämnat sin tillfälliga boning och den är inte välkommen tillbaka. Innan midsommar vet jag troligen vad det var för en typ och hur aggressiv den var. Jag är beredd att ta i med hårdhandskarna. Vänligt men bestämt.

Rosor, jordgubbar och vaniljhjärtan

Kategori: Allmänt

Underbart är att komma hem till ett fång röda rosor, söta jordgubbar, vaniljhjärtan och kärleksfull familj. Ska nog passa på att njuta av att bli lite uppassad :-)

Dagen D

Kategori: Allmänt

Uppe med tuppen för att utföra efterlängtad dubbeldusch nr 2. Dottern visade sig dock vara uppe med den ännu tidigare tuppen och hade redan konstaterat att det bara kommer lite vatten ur kranen. Testar duschen. Men! Inget vatten! Ok, dagens första prövning. Rationella jag packar ihop prylarna, åker in till staden för att låna dusch. Tjejerna hänger på. Tack för lånet, förresten!
På plats på röntgen strax före kl 08 för injicering av diverse nyttiga ämnen och bildtagning. Injicering, check, kamera, paj. Ok. Jodå, operationen ska kunna utföras ändå, så efter lite väntan dirigeras vi vidare upp till operation av en vänlig man på väg mot samma destination med sin fru. Syftet med vår promenad är densamma. Jag såg samma par en dryg vecka tidigare på bröstmottagningen. Jag hinner tänka att hon borde vara åtminstone femton år äldre än vad jag är. Om jag ändå hade fått bli femton år äldreinnan kulan kom.
Installation och redo i långstrumpor (stay-ups av mindre snygg variant), rock och mössa. Utlämnad på operationsbordet, liten och maktlös, lätt illamående. Borta.
Vaknar, mer illamående. Känner på bröstet. Jo, det mesta (av det lilla) finns kvar. Frågar första ansiktet hur det gått. Oklart svar. Frågar ett känt ansikte från operation hur det gått. Besvärat ansikte och luddigt svar. Fanns det i lymfkörtlarna? Besvärat ansikte. Det gjorde alltså det? Ja, men du får prata med doktorn.
Ännu mer illamående. Tom. Svag. Rädd. Stark. Måste gå.
Samtal med opererande läkare. Glatt ansikte. Varför? Vad konstig hon är.
-Det har ju gått bra idag.
-Jaha.
-Friska lymfkörtlar.
-Va!?
-Nu hoppas vi också på bra analyssvar så kanske det räcker med strålning också.
Tårar, befrielse, mer tårar. Friska lymfkörtlar betyder bättre prognos. Glädjetårar. Hopp. Tro.
Tack alla fina vänner och kära för stöd, humor och värme! Jag behöver er fortfarande. Glada tillrop, humor, medkänsla, vad du än har att komma med, är varmt välkommet.

Fy fan för Descutan

Kategori: Allmänt

Jamen hallå, du som någon gång behövt utföra dubbeldusch med Descutan, och dessutom har långt hår, vet vad jag pratar om. "Schamponera håret med löddret från svampen!" Vilket? Lödder? Nåväl, dubbeldusch nr 1 utförd. Nr 2 imorgon bitti inför inställelse kl 08.00. Efter vistelse i soligt land (inte Sverige) skriker kroppen efter fukt. Descutan + lotion = nix. Åhhh. Äsch, vad gör man inte för att slippa kuljäkeln. Fjällko får vara ok.
Hämtat styrka ur ett härligt Body Balance pass tillsammans med tjejerna tidigare ikväll. Underbar energi! Laddad! Tror jag.

Dansa, pausa

Kategori: Allmänt

Just nu favoriten, inte minst för familjens tvååring som verkligen jazzar loss rejält så fort han hör den:-) Glädje! Lycka! För en stund är den svarta kulan omärkbar.

I väntan...

Kategori: Allmänt

Rädsla, fruktan och maktlöshet blandas med styrka, glädje och framtidstro. Förnuftet säger, du kan inte påverka ett enda dugg. Viljan säger, du är stark, du vinner. Aldrig någonsin har min tro på tankens kraft varit större. Mina vänner och kära ger mig så mycket energi och tro. Det ni säger till mig betyder så mycket. En av er säger att jag är ett stort och mäktigt ljus, som med kraft håller på att kväva den svarta elaka kula som besöker mig. Imorgon ska den bort. Frågan är om den har några vänner i mitt inre. Jag vill av hela mitt hjärta att dessa vänner befinner sig någon annanstans, att de känt sig väldigt onödiga och ovälkomna när de knackat på och därmed vänt i dörren. Kära vänner, hjälp mig att driva bort dem, hjälp mig fylla på ljus och styrka nog att stå emot dem. Jag vill bli ren nu, helt ren.

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt